Å drive en blogg er litt som å invitere folk hjem til deg. Du deler tanker og ideer, og de fleste gjestene er hyggelige og respektfulle. Men av og til dukker det opp noen som legger igjen en sur kommentar. Det er en uunngåelig del av blogging, men hvordan du takler det, er helt avgjørende!

Hvorfor får vi negative kommentarer?

Det er helt naturlig å få negative kommentarer. Vi mennesker er forskjellige, og vi har ulike meninger – og det er jo bra! Men noen ganger husker vi de negative opplevelsene mye bedre enn de positive. Dette kalles negativitetsbias. Tenk deg at du får ti hyggelige kommentarer og én negativ. Hvilken kommentar tror du at du husker best? Sannsynligvis den negative, ikke sant? Det er lett å bli påvirket, men husk at én negativ kommentar ikke definerer verken deg eller bloggen din. Kanskje er det bare en misforståelse, ulike synspunkter, eller at noen har en dårlig dag. Noen ganger kan det til og med være konstruktiv kritikk, selv om den er litt klønete formulert. Det viktigste er å skille mellom kommentarer som er ment å være konstruktive, og de som bare er personangrep. Personangrep hører ingen steder hjemme, og slike kommentarer kan du trygt slette.

Hvordan møte kritikken?

Det finnes flere gode strategier for å møte negative kommentarer. Her er noen tips, inspirert av både kommunikasjonseksperter og erfarne bloggere:

Ta en pause og analyser

Før du gjør noe som helst: Pust dypt og tell til ti! Ikke svar i affekt, det blir sjelden bra. Ta et skritt tilbake og analyser kommentaren. Er det faktisk konstruktiv kritikk? Er det en misforståelse? Eller er det bare noen som prøver å være ufine? Å forstå hvorfor kommentaren er skrevet, er nøkkelen til å svare på en god måte.

Vær profesjonell – vis empati!

Husk at du som blogger representerer deg selv og bloggen din. Svar på en måte som viser at du tar leseren på alvor, selv om du ikke er enig. Empati kan virkelig roe ned en spent situasjon. Som nevnt hos Hjemmesidehuset, kan du bekrefte leserens følelser, beklage hvis det er relevant, og forklare hva du tenker å gjøre. Å vise at du lytter og tar tilbakemeldinger seriøst, kan ofte dempe negative følelser.

Bruk ‘containment’-strategien

Har du hørt om ‘containment’? Det er en strategi som brukes av diplomater, og den kan være supernyttig for bloggere også! Som forklart hos Forskning.no, handler det om å lytte til kritikken uten å avvise eller akseptere den med en gang. Det betyr ikke at du må være enig, men at du viser at du er åpen for å forstå den andres perspektiv. La oss si at noen skriver: ‘Jeg synes dette innlegget var veldig rotete og vanskelig å forstå.’ I stedet for å svare ‘Det synes ikke jeg!’, kan du prøve: ‘Takk for tilbakemeldingen. Jeg beklager at du synes det var rotete. Kan du si litt mer om hva du synes var vanskelig å forstå, så jeg kan forbedre det?’ Dette viser at du lytter og er villig til å lære.

Svare, eller ikke svare?

Noen ganger er det faktisk best å ikke svare. Du bestemmer selv hva som skal få plass i kommentarfeltet ditt. Kommentarer som er spam, hatefulle, trakasserende, eller ikke har noe med innlegget å gjøre, kan du bare slette. Å svare på kommentarer fra nettroll kan fort gjøre situasjonen verre, som Yaro.blog påpeker. Men hvis kommentaren inneholder konstruktiv kritikk, eller hvis det har oppstått en misforståelse, kan et godt og gjennomtenkt svar være veldig nyttig.

Vurder å flytte samtalen

En lang og opphetet diskusjon i kommentarfeltet er sjelden bra. Hvis det blir veldig ampert, kan du foreslå å fortsette samtalen via e-post eller en privat melding. Anders Cappelen foreslår nettopp dette. Da kan dere kanskje finne en løsning uten at hele verden ser på.

Skap et positivt fellesskap

Noe av det beste du kan gjøre, er å jobbe aktivt for å skape et positivt og støttende fellesskap rundt bloggen din. Svar på kommentarer, både de positive og de som trenger litt oppfølging. Vis at du setter pris på leserne dine og at du er engasjert i det du skriver om. Du kan for eksempel oppmuntre til saklig debatt, arrangere konkurranser eller spørsmålsrunder, eller dele tips og råd fra andre bloggere. Jo mer positivitet du skaper, jo mindre fristende blir det for andre å komme med negative kommentarer.

Forebygging er gull!

Du kan ikke unngå negative kommentarer fullstendig, men du kan gjøre mye for å redusere antallet. Vær nøye med det du skriver! Sørg for at innleggene dine er godt skrevet, at du har sjekket fakta, og at informasjonen er tydelig. Dette reduserer risikoen for misforståelser. Vær også tydelig på hva leserne kan forvente av bloggen din. AICONTENTFY foreslår at du har klare retningslinjer for kommentarfeltet. Hva slags oppførsel er greit, og hva er ikke greit? Og, som nevnt tidligere: Vær aktiv og engasjert i din egen blogg!

Se mulighetene!

Tro det eller ei, negative kommentarer kan faktisk være nyttige! Se på dem som en mulighet til å lære og bli bedre. Er det noe som går igjen i kritikken? Kanskje det er noe du kan endre på? Ved å håndtere negative kommentarer på en god måte, viser du at du er åpen for tilbakemeldinger og at du ønsker å forbedre deg. Det kan faktisk styrke forholdet til leserne dine og bygge tillit. Hvis flere lesere for eksempel sier at en del av et innlegg er vanskelig å forstå, kan du vurdere å skrive en ny versjon, eller legge til en forklaring. Og hvis noen kritiserer språket ditt, kan du tenke over om det er noe du kan lære av det, for å bli en enda bedre skribent. Du kan til og med takke leseren for konstruktiv kritikk, slik Ecwid foreslår. Det viser at du tar tilbakemeldinger på alvor!

Oppsummering

Negative kommentarer er en del av det å drive en blogg, men ikke la deg knekke! Husk hvorfor du startet å blogge, og hva som er gøy med det. Fokuser på det positive, lær av det negative, og fortsett å skape godt innhold. Bruk strategiene vi har sett på, så kommer du styrket ut av utfordringene i kommentarfeltet. Kanskje kan negative kommentarer til og med bidra til å gjøre bloggen din enda bedre!